top of page

RadCap in the News

Welcome to RadCap Ventures' press page, where you can find the latest news and updates about our company. 

If you are a journalist or a media representative interested in writing about RadCap Ventures, we would love to hear from you. Just drop us a line at hello@radcapventures.com with any questions or interview requests.

[In Swedish] RadCap vill backa kvinnor – satsar på snabbväxande hantverksappen Done

Done har vuxit med 500 procent på ett halvår. Nu blir hantverksappen – med siktet inställt på Europa – den första investeringen för RadCap.

Read full article here.

RadCap & Done.jpg

RadCap går in i digital hantverksapp! 
Laddar för elinstallationer, marknadens efterfrågan är enorm.  
 

Investeringsbolaget RadCap ritar om kartan för riskkapitalet genom att investera i tidiga tillväxtbolag med minst 50 procent kvinnor i grundarteamet. Nu har man gjort sin första investering i den snabbt växande appen Done som revolutionerat kundupplevelsen av hantverkstjänster inom el och vvs och nu planerar för internationell expansion.  

Tack vare det stora intresset i samband med att RadCap stängde sin första runda i april, kunde man trots en omtumlande makroekonomi och märkbart trög marknad stänga den andra rundan redan i juni. I dag inkluderar man 53 kvinnliga investerare som tillsammans bidragit med kapital på drygt 5,3 miljoner kronor och på olika sätt aktivt bidrar till RadCaps verksamhet och portföljbolag. 

"Vi har en tydlig investeringsfilosofi och fått ett fantastiskt gensvar från hundratals  entreprenörer inom olika branscher. Vårt krav är att bolaget ska påvisa skalbarhet, en kapitaliserbar produkt och ett starkt grundarteam med minst 50 procent kvinnor eller icke binära", säger Nastaran Baleng-Soultani, en av RadCaps grundare. 


Done övertygar på alla punkter 

Den starkt växande hantverksappen Done uppfyller alla punkter och blev RadCaps första investering. Bolaget grundades 2019 av entreprenörerna Malin Granlund och Alek Åström. Genom Dones app kan konsumenter och e-tailers snabbt komma i kontakt med kvalitetskontrollerade el- och vvs-installatörer. Appen digitaliserar hantverkarnas arbete genom att automatisera exempelvis prissättning, fakturering och ROT-rapportering. 

Tillväxten för apptjänsten har varit stark och under den andra halvan av 2022 växte man över 500 procent och säkrade 7 miljoner i kapital genom bland annat Almi Invest. Nu har man stängt en bryggrunda på 4,3 miljoner och går mot lönsamhet. Trots en övertecknad runda, ledd av befintliga investerare, valde man aktivt att ta in kapital från RadCap. 

"RadCap är en strategisk partner med ett unikt nätverk av kvinnliga investerare och bred kompetens, vilket är ett viktigt kriterium när vi nu förbereder internationell expansion och närmar oss en A-runda", säger Malin Granlund, vd och medgrundare av Done. 

Done har etablerat sig starkt genom att erbjuda en enkel och trygg tjänst för det annars svårnavigerade utbudet av hantverkstjänster, både för konsumenter och e-tailers inom el och vvs. Fokus är nu inställt på det snabbt växande behovet av gröna installationer till följd av energiomställningen. Done har idag 5% av den svenska marknaden för installationer av laddboxar. Ambitionen är att bli marknadsledande i Europa inom gröna installationer, vilket framförallt omfattar just laddboxar, batterilagring, värmepumpar och solceller.

"Dones tjänster ligger helt rätt i tiden och teamet har visat förmåga att skala med både snabbhet och kvalitet. Vi tror att det beror på bolagets starka produkt och därmed unika värdeerbjudande till en internationellt växande marknad," avslutar Karolina Nilsson, medgrundare till RadCap.
 
Fakta om Done:
Done är en app som gör det enkelt för konsumenter och e-tailers att anlita kvalitetskontrollerade och certifierade elektriker och rörmokare. Processen att hitta och anlita rätt hantverkare har digitaliserats och all kommunikation, offert- och fakturahantering sker säkert via appen. För e-tailers, tar Dones plattform hand om installationen i försäljningsprocessen av exempelvis laddboxar, batterilagring, värmepumpar och solceller. Done finansieras av riskkapitalbolaget Antler, Almi Invest samt några av Sveriges tyngsta affärsänglar inom bygg- och hantverksbranschen.
www.doneservices.se 


Fakta om RadCap:
RadCap är ett värderingsdrivet investeringsbolag med målet att demokratisera tillgången till riskkapital och möjliggöra för fler kvinnor att investera i onoterade bolag. Genom sin investeringsstrategi bidrar man till utvecklingen av ett mer jämställt startup-ekosystem.
https://www.radcapventures.com/ 

 

RadCap Launch.png

[In Swedish] RadCap in Breakit: De lanserar kvinnligt investeringsbolag: “Vi var frustrerade”

Ängelinvesterarna Nastaran Baleng-Soultani och Karolina Nilsson vill se fler kvinnor på ägarlistan. Nu kör de igång RadCap, där de kommer arbeta med mikroinvesteringar.

Read full article here.

RadCap Breakit.jpeg

[In Swedish] Press release - RadCap styr om riskkapitalet -  stänger unik investeringsrunda!  

I april stängde investeringsbolaget RadCap sin första investeringsrunda på 3,5 miljoner kronor genom ett nätverk av 34 kvinnliga investerare. Initiativet är unikt och syftar till att gynna tillgången till kapital för kvinnliga entreprenörer och samtidigt ge fler kvinnor möjlighet att investera och äga kapital.

 

Redan 2018 presenterade Boston Consulting Group att kvinnligt grundade bolag genererar dubbelt så stora intäkter per investerad dollar som bolag grundat av enbart män. Trots det fick kvinnliga företagare i USA bara 2 procent av det totala riskkapitalet under 2021, den lägsta andelen sedan 2016. I Sverige var siffran ännu lägre. 2021 gick bara 0,5 procent av det svenska riskkapitalet till kvinnliga entreprenörer och bolagsgrundare. Rapporten från BCG är bara en i raden på samma tema som presenterats senaste åren. 

 

"Idag är distributionen av riskkapital odynamisk och förhindrar tillväxten av diversifierade grundarteam som vi vet genererar bättre avkastning över tid. Trots stark medial rapportering och en ökad medvetenheten, så går förändringen alldeles för långsamt”, säger en av RadCaps grundare, Nastaran Baleng-Soultani.

 

RadCap är ett värderingsdrivet investeringsbolag med målet att demokratisera tillgången till riskkapital och möjliggöra för fler kvinnor att investera i onoterade bolag. Genom sin investeringsstrategi utmanar man traditionella kriterier som idag begränsar utvecklingen av ett mer jämställt startup-ekosystem. I april stängde man den första rundan som inkluderar 34 kvinnliga investerare och är nu redo att distribuera kapitalet. 

 

Kravet för en investering är att grundarteamet består av minst 50 procent kvinnor och/eller icke-binära. Utöver det ska bolaget vara i ett tidigt skede och påvisa skalbarhet, kapitaliserbar produkt, robust affärsmodell och framför ett starkt grundarteam.

 

Intresset har varit stort och den första rundan stängdes på bara några veckor. Inför kommande investeringsrunda finns redan ett flertal investerare på intresselistan.

 

“Vi har fått fantastisk respons från både investerare och entreprenörer. Vårt engagemang och fokus på att skapa långsiktig förändring skapar möjligheter och ett positivt genomslag inom hela startup-ekosystemet. Genom den utvecklade investeringsprocessen så kommer vi att använda hela vår kollektiva kompetens, det här gör oss starkare tillsammans än var för sig", säger Karolina Nilsson, medgrundare till RadCap. För mer information om RadCap, besök https://www.radcapventures.com eller kontakta oss på hello@radcapventures.com

RadCap Launch.png
bottom of page