I april stängde investeringsbolaget RadCap sin första investeringsrunda på 3,5 miljoner kronor genom ett nätverk av 34 kvinnliga investerare. Initiativet är unikt och syftar till att gynna tillgången till kapital för kvinnliga entreprenörer och samtidigt ge fler kvinnor möjlighet att investera och äga kapital.
Redan 2018 presenterade Boston Consulting Group att kvinnligt grundade bolag genererar dubbelt så stora intäkter per investerad dollar som bolag grundat av enbart män. Trots det fick kvinnliga företagare i USA bara 2 procent av det totala riskkapitalet under 2021, den lägsta andelen sedan 2016. I Sverige var siffran ännu lägre. 2021 gick bara 0,5 procent av det svenska riskkapitalet till kvinnliga entreprenörer och bolagsgrundare. Rapporten från BCG är bara en i raden på samma tema som presenterats senaste åren.
"Idag är distributionen av riskkapital odynamisk och förhindrar tillväxten av diversifierade grundarteam som vi vet genererar bättre avkastning över tid. Trots stark medial rapportering och en ökad medvetenheten, så går förändringen alldeles för långsamt”, säger en av RadCaps grundare, Nastaran Baleng-Soultani.
RadCap är ett värderingsdrivet investeringsbolag med målet att demokratisera tillgången till riskkapital och möjliggöra för fler kvinnor att investera i onoterade bolag. Genom sin investeringsstrategi utmanar man traditionella kriterier som idag begränsar utvecklingen av ett mer jämställt startup-ekosystem. I april stängde man den första rundan som inkluderar 34 kvinnliga investerare och är nu redo att distribuera kapitalet.
Kravet för en investering är att grundarteamet består av minst 50 procent kvinnor och/eller icke-binära. Utöver det ska bolaget vara i ett tidigt skede och påvisa skalbarhet, kapitaliserbar produkt, robust affärsmodell och framför ett starkt grundarteam.
Intresset har varit stort och den första rundan stängdes på bara några veckor. Inför kommande investeringsrunda finns redan ett flertal investerare på intresselistan.
“Vi har fått fantastisk respons från både investerare och entreprenörer. Vårt engagemang och fokus på att skapa långsiktig förändring skapar möjligheter och ett positivt genomslag inom hela startup-ekosystemet. Genom den utvecklade investeringsprocessen så kommer vi att använda hela vår kollektiva kompetens, det här gör oss starkare tillsammans än var för sig", säger Karolina Nilsson, medgrundare till RadCap.
För mer information om RadCap, besök https://www.radcapventures.com eller kontakta oss på hello@radcapventures.com.